Tips en Trucs

Welkom bij de tips en trucs pagina's, ik heb hier een aantal items verzameld door de jaren heen die volgens mij ook voor andere camperaars interessant kan zijn.

Afbak broodjes
Je hebt geen elektriciteit en geen gasoven om de broodjes in af te bakken. Wat te doen, je pak kippengaas, deze dubbele vouwen zodat de tussen de kippengaas 1cm ruimte aanwezig is. Deze leg je in de hapjespan, de afbakbroodjes / croissant etc. kan je op het gaas leggen, deksel erop, vuur aan en 10 minuten later lekkere warme afgebakken broodjes. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANWB-wegenwachthulp
Als je nu al lid ben van de wegenwacht dan valt daar ook de camper onder, mits deze kapot gaat in Nederland, als je naar het buitenland gaat dan moet je een aanvullende verzekering daarvoor afsluiten, zie ook link http://www.anwb.nl/wegenwacht/auto/kampeerauto 

Schoon water vullen
Als men schoon water gaat vul dan met je eigen tuinslag, deze ook uitsluitende daarvoor gebruiken. Op haast alle vul-plaatsen op de camping is een tuinslang aanwezig, maar deze slang wordt vaak ook gebruikt om de wc schoon te spoelen en met die slang wil je niet je schoonwatertank vullen!

Diesel / benzine tanken
Dit is een open deur maar probeer als je tank halfleeg is of halfvol is ;-). Deze weer volgooien met diesel /benzine, anders kan je voor verrassingen komen te staan vooral als je in landen in afgelegen gebieden rijdt. 

Alles op 12 Volt
Als je ervoor zorgt dat alles op 12 volt of op gas kan werkt dan heb je behoorlijke meer bewegingsvrijheid, je bent dan niet meer afhankelijke van een camping of sanizuil. 

Zonnepanelen
Als je zonnepanelen neemt dan hoeft je geen elektriciteit meer af te nemen, mits natuurlijk alles op 12 volt en/of gas werkt, dat scheelt toch wel 3 tot 5 Euro per dag. Als je veel weg gaat dan verdient de investering die je doet in zonnepanelen zich wel terug. Daarbij (nog belangrijker) krijg je wel een behoorlijke stuk vrijheid bij. Je bent dan immers niet afhankelijke van een camping of sanizuil.

Dubbele huishoudaccu’s
Normaal zit er maar één huishoudaccu in de camper, als je zuinig aandoet kan je hier wel twee tot drie dagen mee doen, als je er twee neemt verdubbeld deze tijd, als je dan gaat rijden dan worden de twee accu’s weer opgeladen of als je hem aan stroom leg. 

Ledverlichting
De nieuwe campers hebben deze al, maar de oudere campers hebben nog halogeenverlichting, als deze vervangt door led, dan kan je langer met je stroom doen.
Normale halogeenlamp is 10 Watt, een ledlamp met dezelfde licht opbrengt is 1½ Watt. Dat betekent dat je 6 ledlampjes kan laten branden ten opzichte van één halogeenlampje. Met 6 lampjes kan je toch je gehele camper verlichten en lekker lezen en je doet langer met je stroom die in de accu is opgeslagen. 

Schorsen
Als je de camper een aantal maanden niet gebruikt dan is het interessant om deze te schorsen, kijkt een op de site van RDW. Pas wel op dat je niet je verzekering stopt, dit kan leiden tot hoge kosten b.v. als er schade ontstaat als je camper in de stalling staat.

Camper (Technische) problemen / vragen.
Mocht je technische problemen hebben en deze wil je natuurlijk zelf oplossen dan kan je eens op de verschillende forums kijken die op internet te vinden zijn, hier kan je ontzettend veel informatie vinden, misschien staat jouw probleem ook bij. Kijk eens op http://www.camperforum.nl/